2010-es összefoglaló II. – Egyebek

Ahogy a cím is mutatja, minden egyéb, ami még a 2010-es évhez köthető,  és ami az előző bejegyzésben nem kapott helyet, számomra azonban komolyabb jelentőséggel bír (ilyen vagy olyan formában).

__________________________________________________________________________________

Eurocosplay

Erről már volt hosszabb beszámolóm itt a blogban is, illetve a Mondoban is, tehát nem térnék ki rá külön.
Aki kíváncsi rá, az itt olvashatja (bár a pénteki nap beszámolóját mai napig nem volt energiám megírni, valószínűleg az inkább majd képes beszámoló lesz):

Link:
—- blog beszámoló – PÉNTEK —-
—- blog beszámoló – SZOMBAT —-
—- MONDO CIKK —-

Az abszolút az egészben pozitívum maga a con volt. Olyan neves külföldi cosplayesekkel találkozhattam itt, kiknek a munkája az évek alatt inspirált, és akikkel nem gondoltam volna, hogy valaha is találkozok majd élőben (Jia, Kamui, Goldy, Yuki, stb.). Illetve megismertem sok kedves embert, pl. Shappi-ék, vagy az ottani szervezők/segítők közül néhányan (pl. a színpad mögötti segítők, akik supportálták a versenyzőket, minden szavukra és kérésükre ugrottak, vagy a cosplay pultos lány, aki szintén fáradhatatlanul teljesített mindent amit kértünk tőle – utólag bánom hogy nincsen fotóm róluk :( .

Aminek külön örültem és jól esett, hogy a con utolsó napján – bár a parókát leszámítva teljesen civilben voltam – Goldy (Japán egyik leghíresebb mecha készítője és az egyik zsűritag) felismert, amikor közös fotót kértem tőle. A kép után megállított, és mondta hogy várjak míg előkeríti a saját fotósát, mert ő is szeretne egy közös képet rólunk – annak ellenére hogy civilben voltam. Talán apróság, de nekem mégis sokat jelentett, mert ezzel valahol úgy éreztem, hogy sikerült nyomot hagynom benne a cosplayemmel.Legalább ugyanennyire örültem Jia (a cosplay.com egyik adminisztrátora, és szintén zsűritag) kommentjének, miszerint az egyik kedvence voltam a mezőnyben.
Lehet apróságok, de nekem sokat jelentettek a balszerencsésebb események és egyéb negatívumok között.

Ezen a rendezvényen két interjún vettem részt, az egyik azt hiszem valamilyen TV lehetett. A végén aláírattak egy nyilatkozatot is, hogy a felvételt felhasználhatják stb. stb. bár nem hinném hogy látni fogom valaha is a felvételt. Talán jobb is ha nem hallom magamat angolul beszélni ^^;

Bár csak a hangulat és a helyszín töredékét adja vissza, de akit érdekel, itt egy rövid videó az expo-ról, és a környezetéről:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/yvGKb6FGcaA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

_____________________________________________________________________________________

Cosplay.com Showcase

Egyik vágyam volt egy cosplay.com showcase (amivel valószínűleg nem vagyok egyedül), bár igazán sosem bíztam benne, hiszen olyan rengeteg kép van a cosplay.com-on, és köztük is olyan sok a jó. Ezért aztán nehezen is akartam elhinni, amikor megláttam az egyik Kirines fotót a cosplay.com főoldalán, mint photo showcase. A Kirin a mai napig a kedvenc cosplayem, nagyon közel áll hozzám, ezért kétszeresen is nagyon örültem neki.
A következő nagy meglepetés újév napján ért, amikor is kiderült, hogy az új KOS-MOS cosplayem costume showcase-t kapott (az év utolsó napján – ezzel érdekes zárást adva a 2010-es évnek).
Hogy őszinte legyek, ez kapcsán egy kissé vegyes érzelmeim voltak. Egyrészt örültem neki nagyon, ez a cosplay régi vágyam volt már, és a showcase számomra azt jelentette, hogy sikerült minőségi színvonalon összehozni ezt a cosplay-t, a sok-sok probléma ellenére is, ami nekem nagyon fontos volt.
Másrészről viszont egy picit rosszul is érzem magam, mivel nincsenek túl jó fotóim jelenleg erről a ruháról. Mindenképpen szerettem volna megvárni a photoshoot-ot mielőtt bármi komolyabbat feltöltök, és örültem volna ha ezek a képek már a galériában lettek volna, mert így úgy érzem mintha valami félkészet mutatnék… de legalább ez is ösztönöz arra, hogy minél előbb befejezzem a javításokat, és belevágjak a photoshoot-ba végre (bár mint említettem, jelenleg az engedélyen dolgozunk).

Link:
—– Showcase photo —–
—– Showcase costume —–

__________________________________________________________________________________

Cosplayes könyv

Bár ez inkább 2009-es projekt, mégis ide sorolom, mivel 2010-ben lett kézzel fogható eredménye.
Augusztusban kint jártam Ausztriában, és végre sikerült találkoznom azzal az osztrák fotós párossal, akik egy európai cosplayes könyvön dolgoztak, és akik emiatt még előző évben felkerestek egy ezzel kapcsolatos fotózás és interjú miatt.
Aztán egy időre kicsit elvesztettük a kapcsolatot, és nem tudtam hogy haladnak a könyvvel, de mint kiderült, időközben sikeresen megjelent. Így tehát szereztem végre egy példányt belőle, nagyon kíváncsi voltam már hogy milyen is lett a végeredmény.

Maga a könyv igazándiból egy nagyon átfogó ismertető, kezdve a cosplay fogalmával, folyamatával, de kitér az animeconokra és azok szervezésére is. Elsősorban azoknak szól, akik egyáltalán nem ismerik – vagy éppen most kezdenek ismerkedni ezzel a jelenséggel. Nem az a célja hogy megtanuld hogyan cosplayezz, nem is ezzel foglalkozik, hanem hogy a „hétköznapi” emberek számára bemutassa kik is a cosplayesek, mi az animecon, stb.
Szerintem nagyon jól felépített lett, maguk a fotók pedig technikailag pedig kiemelkedő minőségűek (a szerzők reklámfotósok is egyben).
A könyvben szereplő legtöbb cosplayes osztrák (hiszen elsősorban oda szánták a könyvet, emiatt a nyelv is természetesen német), de más európai országokból is akadnak páran, a könyvet európai szintűre tervezték (most fordítják angolra).

Árban sajnos nagyon nem éppen a mi pénztárcánkhoz való (teljes áron kb. 9-10 eFt). :/


Magyar vonatkozások a könyvben:

– rövid ismertető az animecon részben: Nyári Animecon – Budapest (2009)
– Animecon illusztrációk: Vivi (Lona), Kon (Hana) és Kukucska (?)
– Részemről pedig a fent említett interjú, és két fotó (Saber, és egy work-in-progress)

(Ma már valószínűleg más cosplay-t választanék, de a képek 2009 elején készültek, tehát akkor még csak a 2008-as jelmezek álltak rendelkezésemre. Emellett Saber volt az egyetlen, amiben ki lehetett bírni az akkori hideget. Saber-t egyébként nem tartom rossznak, csak ma már lenne jobb, mindannyian fejlődünk ugyebár.)

A preview, amit annak idején kaptam, némileg eltér a végleges verziótól, a conos illusztrációk megváltoztak (sajnos végül nem fért bele az a plusz magyar csoportkép, amit az előzetesben még láttam).

Számomra egy nagy eredmény és megtiszteltetés is volt egyben, hogy bekerülhettem egy ilyen könyvbe, néha még ma sem hiszem el hogy így alakult.
_____________________________________________________________________________________

Az egészet pedig egy nagy köszönettel zárnám.
Köszönöm mindazoknak, akik a 2010-es évben is mellettem álltak, támogattak, szurkoltak, és nem utolsó sorban pedig elviseltek. Tudom, voltak sajnos időszakok, amikor ez nagyon nem volt könnyű feladat… ( ;_; )

És itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem azt a kupát is, melyet a Moonlight Meido utolsó buliján vehettem át, igazi nagy meglepetés volt, nagyon örültem neki! Köszönöm mindenkinek aki benne volt! <3 (képletesen értve ^^; ).