Mező Judit “Yuriko”

  • Csillagjegy: nyilas
  • Kedvenc szín: türkíz, lila
  • Kedvenc állat: róka, farkas
  • Hobbi: játékok (konzol, online mmo), cosplay, anime/manga, rajz, szeretek utazni, természet / állatok

Hol találsz meg?

2005 óta foglalkozok jelmezkészítéssel, az évek alatt több mint 50 cosplayt készítettem.

A Cosplay.hu tagként számos rendezvényen dolgoztam / dolgozok szervezőként, konferálóként, cosplayes hostessként, előadóként. Csapatunk foglalkozik továbbá videók készítésével, interjúkkal, sajtóval.


A kezdetekről röviden:

A cosplay viszonylag régóta vonzott, de a legelején ez inkább még csak a cosplayes képek gyűjtésében nyilvánult meg, ebben az időben inkább a rajzoké és illusztrációké volt a fő szerep nálam. Tegyük hozzá, Magyarországon ekkor még egyáltalán nem volt jelen a cosplay mint jelenség, ismeretlen fogalom volt, és nagyszabású animeconok sem léteztek. Végül 2005-ben „tört meg a jég”, ősszel ugyanis a Magyar Anime Társaság által megrendezésre került az a rendezvény, melyet sokan az első „igazi” animeconként tartunk számon (Őszi Sakura Party névvel, akkor még „csak” 600 fővel), és ezzel együtt megrendezésre került az első hazai cosplayverseny is.

Véleményem szerint a fenti rendezvény mérföldkőnek számított a hazai animés életben, innentől kezdve váltak rendszeresség az animés conok, s ezzel együtt szépen lassan terjedt a cosplay is.

Egy rövid ideig párhuzamosan indultam a rajz- és cosplayversenyeken, de kezdett érezhetővé válni hogy a kettő együtt nem fér bele az időmbe. 2006-ban végül felhagytam a komolyabb rajzolással (ezt utólag azért sajnálom) és innentől szinte teljesen a cosplayre koncentráltam.

2007-ben megalapítottuk a Cosplay.hu-t (Venom, Yuriko, Salome), ami szintén hozzájárult a maga módján a cosplayes közösség fejlődéséhez. Kezdetben időszakosan, majd rendszeresen kezdtünk cikkeket írni a Mondo Magazinnak.

A MAT által szervezett cosplayversenyeken sorra sikerült szép eredményeket elérnem, 2008-tól pedig már zsűritagként, szervezőként és konferálóként folytattam a munkát.

2009-től csatlakoztam a MondoCon csapatához, 2016-ban pedig a PlayIT csapatához. Jelenleg is szervezőként, előadóként illetve konferálóként tevékenykedek.

Innentől kezdve már inkább csak külföldi versenyeken indultam (értelemszerűen saját rendezvényen/versenyen nem veszek részt).

2010-ben részt vettem a HoldfényCon által szervezett Eurocosplay válogatón, és képviselhettem Magyarországot a londoni döntőn (később a Holdfénycon leadta a válogató szervezésének jogát, így azóta nem volt lehetőségem EC válogatón indulni).

2011-től egyre többet jártam/járok belföldi és külföldi rendezvényeken, hol látogatóként, hol zsűritagként, vendégként, előadóként.

Körülbelül ez időben kezdtem cosplayes hostess munkákkal is foglalkozni, ezek közül számomra az egyik legfontosabb és legemlékezetesebb a németországi Gamescom volt (Európa és a világ egyik legnagyobb Game Show-ja), ahol az egyik játékfejlesztő cég csapatának tagjaként vettem részt a rendezvényen.