Ékkövek, drágakövek cosplayhez

Az utóbbi időben elég sokat kísérleteztem különféle színű és formájú ékkövek készítésével, viszonylag sikerrel.

Ennek az egyik oka főleg a most készülő cosplayem, ahová 3 db – viszonylag nagy méretű és speciális színű – kőre van szükségem, amit nem valószínű, hogy bármelyik kreatív hobbi boltból be tudnék szerezni.

A másik ok hasonló az elsőhöz: nem egyszer eléggé bosszantó, amikor valamelyik cosplayhez X db, bizonyos méretű, formájú, színű kőre lenne szükségem, de végigjárva az összes kreatív boltot sem találok megfelelőt. Engem ez különösen érint, mivel nem Budapesten lakok, és nem mindig van időm arra, hogy a hétvégét ezzel töltsem, nem beszélve az utazás költségeiről. Persze még mindig ott az Ebay, sokszor be is válik, és az egyszerűbb kavicsok esetében még mindig érdemes innen vásárolni, de a speciálisabb darabok vagy nagyon drágák, vagy nem olyanok, mint amire nekem szükségem van, vagy egyszerűen nincs időm 1-2 hetet várni rájuk.

Az egyik elterjedt alapanyag erre a célra a műgyanta. Kötés után a súlyra sokkal könnyebb, mint pl. az üvegkavicsok. Tetszés szerint színezhető, és különböző effekteket lehet elérni különböző adalékanyagok hozzáadásával (pl. csillámpor, stb.).

Az elején természetesen igényel pénzbeni beruházást, és néhány darab kőért valószínűleg nem is éri meg. Másrészt még mindig nem szabad figyelmen kívül hagyni a műgyanta öntéssel kapcsolatos egészségkárosító hatásokat sem, tehát megfelelő védőfelszerelés is szükséges. Itt szerencsére ki tudom használni a kertesház nyújtotta előnyöket (kinti szabad levegő), lakásban nem szívesen foglalkoznék vele.

Fent: műgyanta (alapból fémdobozban adják, és sósaválló üvegben tartom) és katalizátor
Lent: védőmaszk és gumikesztyűk

Keverőpálcák, műanyagpoharak

Bár születtek szép kövek, az üvegfestékes kísérleteket valószínűleg hanyagolni fogom ezentúl, és beruházok a jóval drágább, de kimondottan gyantához való festékekre.
Ennek az oka az, hogy sajnos eléggé bizonytalan, hogy melyik márkájú üvegfestékre hogyan reagál a gyanta (és ez is függ a gyanta fajtájától – a poliészter és az expoy gyanta is másképpen viselkedik). Néha előfordult, hogy kidobta a gyanta a festéket (kötés után majdnem színtelenre fakult), de akadt olyan is, hogy megváltozott a kikevert szín.
Szóval míg a kövek kb. 70%-ka olyan lett, mint amilyenre nagyjából szerettem volna, olyan 30%-nál keletkezett valamiféle elváltozás. Ami végülis nem meglepő, hiszen az üvegfestékeket nem gyantához tervezték, tehát nem garantált hogy működik is rendesen.
A kísérletekhez minden esetre jó volt, de a gyantához való színező a biztos.

____________________________________________

Az alább látható kövek víztiszta gyantából készültek, amibe üvegfestéket kevertem.

Variációk zöld színre (mivel a köv. cosplayemhez kékeszöld kőre van szükségem, ezért először a zöld színnel kezdtem kísérletezni):

Egy érdekes kísérlet eredménye – vagy ahogy a munakhelyemen a kolléganőm nevezte: az Univerzum :D

És a személyes kedvenceim eddig (ezeknek már az alja is effektezve van):

Amennyiben van rá érdeklődés, a közeljövőben valószínűleg lesz lehetőség rendelésre, akár egyedi kívánságok alapján is (szín, csillám, egyéb effektek, stb. –  a megvalósíthatóság keretein belül). :)

Tutorial is lesz majd hamarosan, amint sikerül rávennem öcsémet, hogy segítsen fotózni a fázisokat (gumikesztyűs, gyantás kézzel nem mindig megy :D ).