Elfia 2015 Tavasz – Hollandia

Idén újra útra keltem Hollandiába, hogy részt vegyek az ország legnagyobb és leghíresebb fantasy Rendezvényén – ami Elfia névre hallgat.

Évente kétszer, két külön helyszínen kerül megrendezésre, ezek közül a tavaszi a nagyobb, és itt található a képeken látható gyönyörű kastély is.

Ami igazán megfogott ebben a rendezvényben, az a hangulata. Teljesen más mint egy animecon, de nem is lehet egy lapon emlegetni vele, két teljesen különböző stílusú rendezvény. Már csak ezért is bátran tudom ajánlani azoknak, akik egy kicsit másra vágynak, és szeretik a középkori, de egyben a klasszikus ill. dark fantasy dolgokat.

Itt senki sem azon versenyez kinek van látványosabb jelmeze a másiknál, bár létezik egy kisebb jelmezverseny, nem is igazán ez számít. Nekem különösen tetszett, hogy a látogatók nagy része olyan jelmezeket választ, ami nagyon illik ehhez a középkori jellegű fantasy világhoz, legyen szó egyszerű vándorról, kóbor harcosról, varázslóról, nemes hölgyről, boszorkányról, vagy valamely egzotikus fajról, lényről. Az egyszerűbb jelmezek ugyanúgy hozzájárulnak a rendezvény hangulatához, mint részletgazdag társaik (furán is nézne ki egy agyoncicomázott vándor jelmez nem igaz?).

Továbbra is különösen tetszik, hogy nagyon sokan öltöznek be az idősebb korosztályból is, de sokan viszik az egész családot, természetesen mindannyian jelmezben mennek.

 

„You will never dream alone”

you_will_never_dream_alone

Amikor átléped Elfia kapuit, egy másik országba jutsz – belépéskor ezért az őrök át is adják az útleveledet. Innentől pedig olyan, mintha egy középkori, néhol sötét fantasy világba csöppentél volna – hatalmas terület, egy gyönyörű kastély, színes vásári forgatag. A portékáikat kínáló kézművesek, a nézelődő falubeliek és nemesek, vándorok, lovagok között azonban egyre több furcsa, érdekes alakon akad meg a szemed. Lassan feltűnik egy csapat elf, elhaladnak néhány barbár mellett, akik éppen néhány goblinnal próbálnak szót érteni néhány korsó mellett. Az egyik árusnál egy tündér kislány kérleli az anyukáját, egy szép medálra mutogatva. A tömeget helyenként néhány ork hangoskodása zavarja meg, akik lassan tovább állnak a helyi lovagok ráhatására. Az alkimisták néhány arra tévedő vándornak mutatják be a különböző csodaszereiket, miközben a kovácsnál egy asszaszin a tőr kínálatot tekinti meg. A mocsári boszorkányok egymás közt suttogva válogatnak a különböző mágikus szerek és kellékek – varjúlábak, nyúllábak, koponyák, kristályok, kristálygömbök és sok más rituális kiegészítők között. Alkonyat után néhány vámpír is feltűnik, velük együtt a sötétség egyéb teremtményei is előmerészkednek.

A kastélytól és a vásártól távolabb kisebb táborok sokasága sorakozik, van köztük melyek átutazó vándorokhoz, nomádokhoz, vagy éppen lovagokhoz tartoznak, de akadnak közöttük banditák és kalózok is. Sok helyen lobog a tűz, fő a bográcsban az étel. Ahol gyerekek vannak, természetesen ők is besegítenek.

Közben a távolban megszólalnak a kürtök, majd a harsonák, hamarosan lovagi torna indul valahol. Egy másik helyszínen szól a zene, táncolnak a népek, mások csak nézik s közben isznak/falatoznak.

 

Ha egy dal segítségével kellene leírni a rendezvényt, akkor az „Elvenpath” tökéletesen megfelelne erre a célra:

Ennyit a rendezvény rövid bemutatásáról, a továbbiakban beszéljenek a képek :)

Azt viszont még meg kell jegyeznem, hogy rengeteg csodaszép jelmezről nem is tudtunk fotót készíteni, mert nagyon nehéz a tömegben megállítani embereket. Ezért képekkel nem is igazán tudom vissza adni azt a látképet, ami ott tárul elénk, talán majd a most készülő videóban kicsit jobban be tudom mutatni.

Végezetül pedig néhány jó tanács azoknak, akik esetleg kedvet kaptak ahhoz, hogy meglátogassák ezt a rendezvényt a jövőben:

  • Legyen kényelmes cipőd! Még akkor is, ha jelmez mellett döntesz. A terület hatalmas, rengeteg látnivalóval, valószínűleg az egész napodat gyaloglással, nézelődéssel – jelmez esetén sok pózolással – fogod tölteni. Lehet nagyon látványos egy faun pata, vagy lehet hogy a ruhádhoz 10 cm magas sarok illik, de nem fogod sokáig bírni. Legyen a kényelem a fő szempont!
  • Kialakított ülőhelyek általában csak a standoknál vannak, és limitáltak. A látogatók nagy többsége a füvön, illetve hozott pokrócokon ül.
  • Ha beöltözöl, legyen A és B terved. Az időjárás Hollandiában nagyon kiszámíthatatlan, egyik nap lehet szikrázó napsütés és meleg, másnap hideg szél és eső. Ha megteheted, és befér a bőröndödbe, vigyél egy meleg, és egy lazább jelmezt.
  • Ha az időjárás előrejelzés akár kis eséllyel is, de esőt jelez, mindenképp legyen nálad esernyő. Egyik helyszín sem rendelkezik kimondott fedett résszel, csak néhány stand ponyvája alatt van valamennyi hely, de ez messze nem elegendő mindenkinek.
  • Fegyverek: Hollandiában nagyon szigorúak a törvények. Igazi kardot, stb. ne is próbálj magaddal vinni, mert könnyen rendőrrel találhatod szemben magad. Bár a rendezvény területén láttunk életlen, kovácsolt kardokat, stb., mindig gondolj arra, hogy Hollandiában bárki rendőrt hívhat, ha az utcán fegyvert lát nálad (ezért a jelmezes replikákkal is nagyon vigyázni kell, utcán sose mutogasd).
  • Az árusok nem szeretik ha fotót vagy felvételt készítesz a standjukról (bár mi megtettük, ezt volt aki szóvá is tette). Sokan közülük úgy érzik, azzal hogy megörökíted a munkájukat, „ellopod” az ötletet, mert otthon a kép alapján el tudod készíteni az adott nyakláncot, díszt, stb.
  • Sajnos az étel-ital nem olcsó, így ha teheted, vigyél magaddal italt és harapnivalót (nem hátrány egy jelmezhez passzoló táska, tarisznya, stb.)