L2 Nightmare Robe – Öv

Mielőtt nagyon belemerülnék itt külön-külön az egyes darabokba, egy pár mondatos előszó erről a cp-ről:
Nagyon régóta halogattam már ezt a ruhát, aminek nagyrészt az anyag hiánya volt az oka. Nagyjából 4 hónapig rohangáltam megfelelő színű bordó bársony után, ami nem rikító piros, mikulás piros, barnás bordó, vagy hasonló – a szemnek kevésbé kellemes – változat. Jártam kiskerben, nagykerben, kértem anyagmintát Angliából, de ami színben jó lett volna, abból 15 ezerért sikerült volna beszereznem 1 métert, annyira fanatikus viszont azért még nem vagyok… Itt nagyjából félre is raktam a témát kb. 3 hónapra.
Aztán Enji szólt (köszi ezúton is :) hogy látott piros/vörös bársonyt háromféle árnyalatban ott, ahol magának vette a zöldet, így utolsó próbaként benéztem oda. És… volt. Így sem jöttem ki olcsón, de legalább olyan anyagért adtam ki ennyi pénzt, ami tetszik is (és még mindig fele annak, mintha Angliából rendeltem volna). Így végre rászántam magam erre a ruhára, és belekezdtem.

Az övet azzal kezdtem, hogy készítettem egy mintát újságpapírból, ehhez igazítottam utána be minden kisebb elemet.

Az elülső övdísz

Először nagyjából meghatároztam a méretet, úgy, hogy felskicceltem vázlatosan az öv és a szoknya első részének a szabásmintájára (ami akkor már szintén megvolt – egyszerre csináltam meg a szoknya három darabjának és az övnek a szabásmintáját, mivel ezek szorosan összetartoznak) a két részből álló dísz formáját, majd lemásoltam. Ezután pontosítottam a méretet és az alakot, majd dekorgumiból kivágtam őket.

Az első papírmintát felhasználva felskicceltem a motívumokat (kb. 4 verzió készült, mire sikerült egynél megállapodni).
Képem csak a nagyobbikról van, az is még csak a skiccelés közben, nem véglegesítve:


Először 3D festékkel festettem fel a részleteket az alapra, de nem tetszett a végeredmény. Másodszorra dekorgumiból vágtam ki a mintákat, ami már sokkal jobban mutatott, így maradt ez a verzió. Lett volna egy harmadik megoldásom is (műgyantás öntés), de a dekorgumis verzió tetszett, és az anyaga, illetve a súlya miatt megfelelt arra, hogy fixen az övhöz rögzítsem. Lefestettem aranyra, az alapot pedig beragasztottam a bársony anyag maradékával. Száradás után összeragasztottam az alappal, és felszórtam rá a köveket.
Összeillesztettem a kisebb és a nagyobb díszt, a felsőnek a hátuljára pedig tépőzárat ragasztottam, ez csatlakozik az övhöz. Mivel a dekorgumi miatt alig van súlya, ezért minden gond nélkül megmarad az övön tépőzárral.



Valószínűleg még picit igazítok majd rajt, és beillesztek a nagyobbik darab közepére még két kisebb elemet. Gondolkodtam a 3D festéken is vagy néhány „bevésésen”, de kicsit tartok tőle, hogy ide ez már túl sok lenne (a kevesebb néha több alapon). Szóval sokat valószínűleg ez már nem fog változni, de egy tesztet azért csinálok egy külön darabon, és ha tetszik, akkor átviszem a plusz részleteket erre is.
A képen egyébként még hiányzik 4 db kék színű kő, illetve egy narancs színű bojt, melyek az alsó dísz aljáról lógnak le.

A hátsó övdísz

Ez egy elég egyszerű darab. Dekorgumiból kivágtam a formát, az öv derékvonalához igazítottam, a többi csak díszítés. Ez a dísz takarja egyben az öv hátulján a tépőzárat.





Az öv maga

Mivel fehér és fehér szín közt is lehet jelentős különbség (ha egymás mellé kerülnek), ezért az öv ugyan abból az anyagból készült, amiből majd a fehér szoknya, és a ruhaujjak is lesznek. Ez az anyag lágyabb esésű, az övnek viszont kell, hogy tartása legyen, ezért ragasztós vászonnal lett beragasztva a belseje. Hátul tépőzáras.

Ezután felkerült az arany zsinóros díszítés. Így utólag nézve, a minta kicsit hasonlít egy madár vagy lepke szárnyaira (bár inkább hasonlít egy nagy éjjeli lepkére, mint szép nappali pillangóra xD ).
Az eleje középső részére tépőzárat raktam, ide került az övdísz. Az övdíszt nem szerettem volna véglegesen az övre rögzíteni, ezért döntöttem a tépőzár mellett. Így az öv kimosható elviekben a dísz nélkül.
A zsinór színe egyébkén élőben erősebb arany, a fényképezőn valamiért elég halványnak kezeli ezt a színt.



Az övnek ez kb. a 90%-os formája, itt még hiányoznak a korábban említett kék kövek, illetve a narancs színű kis bojt. Ezek már megvannak, csak még nem voltak az övdíszre rögzítve, amikor a képek készültek.
Mivel ezek már csak apróságok, és maga a készítés szempontjából itt nem játszanak különösebben fontos szerepet, ezért a 100%-os övről majd a következő L2 bejegyzésben lesz kép, a szoknyánál.