ALAPANYAG ÚTMUTATÓ (Barkácsoláshoz)

  • Mit miből?
  • Melyik alapanyag mire jó?

Nagyon sokan kerestek fel kérdésekkel, ezek közül pedig egyre több az olyan jellegű, hogy miből is lehet (illetve miből szoktam én) cosplayhez páncélokat, fegyvereket, egyéb kiegészítőket készíteni. Az alábbiakban bemutatom röviden azokat az alapanyagokat, amelyeket a legtöbbször használok.


Nagyon sok alapanyag létezik, vannak tartósak, kevésbé tartósak, könnyen-nehezebben beszerezhetők, olcsók-drágák, természetes- de akár egészséget károsítható anyagok is. Ezzel a cikkel szeretnék egy kis segítséget nyújtani abban, hogy mindenki megtalálhassa a számára árban, és egyéb tulajdonságokban megfelelő anyagokat.
Az alapanyagokat itt csupán röviden ismertetem, az egyes alapanyagokhoz tartozó részletes technikákba külön cikkekben megyek bele, ezekhez is megtaláljátok alább a külön oda vezető linkeket :).

Az illusztrációs célból felhasznált fényképek néhány kivétellel mind az én munkáim (ami pedig nem, ott a forrást a kép alatt megtaláljátok), ha többet szeretnétek tudni arról. hogyan készülnek, vagy mi lett belőlük, nézzetek be az alábbi oldalaim valamelyikére:


 

Dekorgumi

Részletes ismertető és tippek itt: Dekorgumi (link hamarosan!)

Az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb alapanyag cosplayes körökben, sok technika alapját képezi. Rugalmas, könnyű, szivacsos jellegű lap, ollóval könnyedén vágható. Bár többféle méretben és vastagságban létezik, leggyakrabban mégis a 2mm-es, A4-es méretű lapokkal fogunk találkozni a kreatív boltokban. Többféle ragasztóval ragasztható, a leggyorsabban eredményt ragasztópisztollyal lehet elérni. Óvatosan melegítve kis mértékben formázható is.
Önmagában is alkalmas páncél és egyéb kiegészítők, ékszerek, díszek, stb. készítésére, könnyen lehet vele dolgozni, de bizonyos mértékben sérülékeny marad, tehát szállításnál illetve rendezvényeken mindenképpen érdemes vigyázni rá.
Jól kombinálható más anyagokkal. Jól festhető ecsetes, sűrűbb akrilfestékkel, a spray festékeket viszont könnyedén magába szívja.


 

EVA lapok

Anyagában nagyon hasonlít a dekorgumihoz, a 2 mm vastag lapok között szinte felfedezhetetlen a különbség. Tulajdonságaik nagyrészt egyeznek (lásd tehát fentebb).
Mi az előnye-hátránya a dekorgumihoz képest?
• A dekorgumival ellentétben 5 mm-es vastagságban is kapható. Ezt a megfelelő eszközökkel akár meg is faraghatjuk, vagy mélyebb mintákat véshetünk bele.
• A dekorgumit A4-es vagy A3-as lapokban tudjuk megvásárolni, így ha ennél nagyobb formára van szükségünk, akkor azt több darabból kell kivágni és összeragasztani.
• Az EVA lapokat négyzetméterre is meg lehet vásárolni, így nagyobb formákat is vághatunk belőle, idehaza viszont nehezen beszerezhető (én külföldről rendelem).
• A dekorgumit azonban sokkal könnyebb beszerezni, szinte minden kreatív boltban kapható, kb. 120 Ft / lap áron.


 

Polisztirol szigetelőanyagok

Részletes ismertető és tippek itt: Polisztirol szigetelő (link hamarosan)

Van aki egyszerűen hungarocellként emlegeti, de ez csupán egyetlen név a számos különböző tulajdonságú anyag közül. Nagyon nem szeretnék bele menni a technikai részletekbe, egyszerűsítsük le: itt lényegében keményhab szigetelőanyag táblákról beszélünk, melyek különböző vastagságban (1 cm, 2, cm, stb.) és színben (fehér, rózsaszín, sárga, kék, zöld) kaphatóak. A különböző színek nem a divat miatt léteznek – ezek különböző tulajdonságú és sűrűségű anyagot jelentenek.

Na de mire is használjuk ezeket? Mind könnyen faraghatóak szike segítségével, csiszolhatóak, és alig van súlyuk – emiatt kifejezettem alkalmasak nagy fegyverek, kiegészítők készítésére.
A fehér színű – ezt hívjuk a legtöbben hungarocellnek – viszonylag laza szerkezetű, kis golyócskákra morzsolható szét, emiatt ezt a legnehezebb simára faragni és csiszolni (ezt szinte bárhol lehet kapni, és nagyon olcsó). A többi (sárga, rózaaszín, kék, zöld, stb.) már tömörebb, és sokkal szebben csiszolhatóak, valamivel strapabíróbbak is.
A kifaragott darabot mindenképpen célszerű befedni valamivel, mert a felülete sosem lesz teljesen szép sima, és önmagában sérülékeny is. Többféle anyagból választhatunk, szintén attól függően, hogy mennyi pénzt tudunk rászánni, vagy mivel van tapasztalatunk. Ez lehet papírmasé (ez például pénztárcabarát megoldás), műanyag lapok, wonderlex/worbla, stb.


 

Papírmasé ill. papírmasé por

Részletes ismertető és tippek itt: Papírmasé por (link hamarosan)

Részletes ismertető és tippek itt: Klasszikus papírmasé (link hamarosan)

Az hozzá való alapanyagok könnyen beszerezhetőek, olcsó. A technika lényege, hogy egy formát választunk, mely alkalmas lehet az általunk elkészíteni szándékozott páncéldarab, stb. formájára, majd erre több rétegben beborítunk vízbe illetve tapétaragasztóba áztatott papírcsíkokkal. Ha megszáradt, akkor ráköt, kemény lesz, és a formából kiszedhető (olyan formát válasszunk, ami sima felületű, és a papírmasé jól leválasztható). Az elkészült papírmasé formából természetesen levághatunk (sőt, jobb egy kis ráhagyással dolgozni), tovább alakíthatjuk. Minél több réteget viszünk fel, annál keményebb, erősebb lesz a végeredmény. A megszáradt anyag festhető, lakkozható, más anyaggal tovább borítható, díszíthető.

Kreatív hobbi boltokban lehet kapni papírmasé port, ezt vízzel kell elkeverni. Így egy masszát kapunk, amit már lehet is használni.


 

Polisztirol (műanyag) lap

Főleg reklámtáblákhoz használt műanyag lapok, különböző vastagságban kapható. A vastagabb verziót jelmezkészítésnél vákumformázáshoz használják, míg a vékonyabb lapok viszonylag rugalmasak, ollóval illetve szikével is vághatóak (bár az ollótól el kell sajnos búcsúzni egy idő után).
Én főleg dekorgumi tetejére használtam fedőrétegnek – mielőtt még elterjedt volna a dekorgumi-faragasztó módszer – ha egyszerű, sík felületről van szó, illetve fegyverek, kiegészítők borításaként. Ragasztópisztollyal ragasztható, de célszerű óvatosan dolgozni, mer a túl sok forró ragasztó felhólyagosítja a vékonyabb lemezt.
Festés tekintetében előnye hogy spray festékkel festve szép felületet kapunk, hátránya hogy ecsetes akrilfestékek viszont nagyon nehezen fedik.
Idővel sajnos a ragasztó nálam felengedett, és helyenként újra kellett ragasztanom a levált részeket.


 

Műgyanta

Részletes ismertető és tippek itt: Műgyanta öntés (link hamarosan)

Ékkövek, ékszerek készítése műgyantából: Műgyanta ékkövek (link hamarosan)

Ez már a veszélyesebb, komolyabb odafigyelést igénylő alapanyagok közé tartozik. Alkalmas páncélok és ékszerek készítéséhez is. Önmagában egy folyékony anyag, mely a hozzá tartozó katalizátort (más néven edzőt) belekeverve szilárdra köt. A műgyantából öntött tárgyak nagyon erősek, szinte törhetetlenek. Üvegszövettel erősítve nagyon tartós. Többféle fajtája létezik (pl. poliészter, epoxy, stb.) de ebbe itt most részletesen nem térek ki.
Cosplay terén a leggyakoribb felhasználási módja az ékszeröntés (kövek), apróbb tárgyak öntése (nagy, tömör tárgyak öntésére a súly miatt nem alkalmas) vagy páncél elemek megerősítése/öntése.
Megfelelő védő öltözet (gumikesztyű, maszk, stb.) szükséges, mert a kötési folyamat alatt egészségre ártalmas gőzök szabadulnak fel, és a bőrre sem szabad folyékony állapotban kerülnie.
Bár körülményes dolgozni vele és komolyabb hozzáértést igényel, de nagyon szép végeredményt kaphatunk.


 

Wonderflex & Worbla

Részletes ismertető és tippek itt: Wonderlfex & Worbla (link hamarosan)

Az utóbbi időben az egyik legnépszerűbb alapanyagok közé tartoznak külföldön. Idehaza lassabban terjed, ennek a legfőbb oka az igen borsos ára: a jelenlegi legnagyobb méretű lap 100 cm x 140 cm, ennek ára pedig szállítástól függően 20 ezer Ft körül mozog (a wonderflex csak egy kicsivel olcsóbb).
Itt lényegében termo műanyagokról beszélünk, olyan lapokról, melyek hő hatására meglágyulnak, formázhatóvá válnak, majd lehűlés után megőrzik alakjukat. Egy másik előnyük, hogy nagyon strapabíróak, és gyorsan lehet velük dolgozni. Jól kombinálhatóak dekorgumival, hungarocellel, stb.
A felületük viszont nem sima, ezért utólagos kezelést igényel (glettelés, ragasztó, stb.- bármi ami a hézagokat kitölti)
Előnye a sokoldalú felhasználhatóság, könnyű formázás, strapabírás, hátránya az igen magas ára.