Ezt a botot az original sámán tigris cosplayemhez terveztem / készítettem. Mivel sámánról van szó, ezért valamilyen állatkoponyás botot szerettem volna tollakkal, gyöngyökkel, stb.
Végül az alábbi vázlatot készítettem hozzá (5 perces tollrajz) :

birdstaff_first_concept

1. A faág

Elsőként magát a botot készítettem el. Persze kereshettem volna a környéken valami faágat, de semmi kedvem nem volt a hóban (ez még januárban vagy februárban készült) megfelelő méretű, formájú, stb. ágak után rohangálni, így inkább magam csináltam meg. Így legalább a formája is olyan lett amit szerettem volna.

Az alapanyag maradékaim között találtam egy kb. megfelelő hosszúságú műanyag csövet. Ezután hajszárítóval bizonyos pontokon felmelegítettem, ezzel gyengítve a műanyagot. Miután felpuhult, csavartam rajta egyet, majd megismételtem több ponton is.

staff_wip_01v3

Ezután az egész csövet összegyűrt alufóliával vontam be, kialakítva a körülbelüli formát, vastagságot, stb. és kitöltve az esetlegesen túl mély hézagokat.
Az alufóliát egyébként nagyon szeretem használni térkitöltésre, illetve ha spórolni szeretnék a drágább alapanyagokkal, mint pl. a különféle modellezőanyagok..

staff_wip_01v2

A következő lépésnél eredetileg standard újságpapíros papírmasét szerettem volna használni, de nem volt éppen tapétaragasztóm. :( Ezért jött a B terv:
Bekevertem egy adag gipszet, gézcsíkokat áztattam bele, és betekertem az egész csövet.

gez

Nem foglalkoztam azzal hogy sima legyen a felület, mert egyrészt ezt csak egy köztes rétegnek szántam, másrészt ez egy faágnak készült ugye. Ahogy említettem, ennél a lépésnél standard papírmasét is lehet használni gipsz és géz helyett, a lényeg, hogy fixáljuk a csövön az alufóliát, és hogy megerősítsük az egészet.

Miután a gipsz megkötött és rendesen kiszáradt, papírmasé port kevertem be, és ezzel alakítottam ki a végső felületet – a gipsz és a géz nem adott szép “természetesnek” ható felületet, ezért volt erre a lépésre szükség.

papirmase_por

Utána már csak várni kell hogy megszáradjon.

A festéshez kétféle barnát használtam (ennyi volt éppen otthon), és szerintem egészen hihető faág kinézete lett a végén. A fotón egyenlőre csak a sima alap barna szín látszik.

Összefoglalva a főbb fázisokat képekben (balról jobbra: műanyag cső – alufóliás “feltöltés” – gipsz és géz – papírmasé por bevonat):

staff_wip_01


 

2. A madárkoponya

Többféle koponyaverzión is gondolkodtam, míg végül egy keselyűhöz hasonló formánál állapodtam meg, mert szerintem ez passzolt legjobban a stílushoz.

Ez pedig a “hogyan készítsünk madárkoponyát szemétből” rész ;)

basics_bird

Az alapformát egy ásványvizes palackból és hungarocellből alakítottam ki, pár helyre pedig drótot ragasztottam (pl. a csőr hegye).
Ez egyenlőre még egy elég stilizált forma volt:

bird_01

A formát tovább finomítottam némi alufóliával, ami itt főleg hézagkitöltőként funkcionált, illetve további részleteket alakítottam ki vele.

Az ásványvizes flakont is bevágtam több helyen, kialakítva a szemgödröket, és a csőrt.
Itt már kezdett kicsit jobban körvonalazódni a fej alakja:

bird_04

Végül az egészet papírmasé masszával fedtem le, ami száradás és némi csiszolás után így nézett ki:

bird_06f


 

3. Összeállítás

A bot felső részére két drótot tekertem, amiknek a két végét összesodortam. Ragasztópisztollyal megragasztottam, hogy ne csúszkáljon el, fixen tartson, és a ragasztó emellett el is rejtette a drótot, ami barnára festve szinte nem is látható. A fej alsó részébe két lyukat fúrtam, és ebbe illesztettem bele a két összetekert drótot, majd beragasztottam.

bird_teszt_01

A koponyát tollakkal szerettem volna díszíteni, de egy olyan megoldással, hogy eltávolíthatóak legyenek, a könnyebb szállítás miatt (a tollak könnyen törnek, nem díjaznák valószínűleg, ha szállításnál zacskót húznék a madaram fejére).
Lényeg a lényeg, egy levehető tollas fejdíszt készítettem hozzá 2 sor tollból, dekorgumiból, amit aztán pár otthon talált aprósággal díszítettem.

Magára a botra díszítésként zöld, narancs és barna bőrszíjat tekertem, néhány fagyönggyel és tollal feldobva.

A végeredmény:

staff02s

És a teljes összkép, cosplay-el együtt:

tiger_04_ok