Eurocosplay 2010 – szombat

Terjedelmében ez lesz a leghosszabb a 3 nap beszámolója közül, érthető okokból. :)
Itt inkább a versenyről és a konkrétan ahhoz köthető cosplayes dolgokról lesz inkább szó.

______________________________________________________________________________________

SZOMBAT – „Let’s start!”

Szombat reggel 6-kor volt a megbeszélt ébresztől, és ha nehezen is, de sikerült valahogy kikászálódni az ágyból. Reggel még viszonylag sötétben indultunk útnak.
Részben már a szálláson átöltöztem, hogy a helyszínen minél kevesebbet kelljen bajlódnom az öltözéssel. Egy teljesen új ruhával készültem (erről majd később), de a koncepció hasonló volt az előzőhöz: a ruha mellett nagy hangsúlyt kaptak a kiegészítők.

A szombati nap egy bizonyos menetrend szerint zajlott, melyet körvonalakban előre megkaptunk emailben.
A színpad reggel 7-től 10:45-ig állt az eurocosplayesek rendelkezésre, ez idő alatt meg lehetett nézni, ki lehetett próbálni, stb. Meg is beszéltük a lengyel lányokkal hogy reggel korán kimegyünk, hogy ne legyen esetleges torlódás a többi versenyzővel (bár utólag kiderült hogy ettől nem kellett volna tartani, nem sokan éltek a próba lehetőségével). Nagyjából fél 8 felé érkezhettünk, kisebb fennakadásokkal és késésekkel, de bejutottunk (elsőre nem értették a biztonsági őrök hogy miért is akarunk mi bemenni, hiszen nincs is még nyitás). Egyébként még így 3-4 órával nyitás előtt is lézengtek már cosplayesek a folyosókon. Némi fennakadás után bejutottunk a csarnokba, ahol még nagyban folytak a rakodások a boltok részéről, és némi építkezés is folyt.

Daru a csarnokban

Megkerestük az egyik szervezőt, majd megnéztük a színpadot. Jóval kisebb volt mint idehaza, inkább modell kifutóra hasonlított, ezért inkább a craft bemutatóknak kedvezett jobban, mintsem a perfnek.
Miután fixáltam magamban hogy sok helyem nem lesz a színpadon (bár a méreteket előre tudtuk, így élőben valahogy jóval kisebbnek nézett ki).

Lengyel és magyar lányok színpadot tesztelnek

Egy idő után átmentem a cosplay pulthoz és elkértem a dobozomat. Külsőre rendben lévőnek tűnt, bár volt rajta néhány fura külső sérülés. Felnyitottuk, leszedtük a védőfóliák tömkelegét, kipakoltuk a kitöltő anyagokat, és elkezdtük kiszedni a kiegészítőket. Ekkor jött a kisebb sokk, ugyanis a 3 fegyver közül 1 komolyabban sérült (konkrétan kb. 4-5 darabban volt, csak a jól megépített belső váz fogta egybe), egynek betörték az oldalát, a harmadiknak az elején pedig egy kisebb repedés futott végig. Elképzelésem sincs hogyan kezelhették a csomagot az út során, mivel nagyon sok védőfóliával volt kibélelve, plusz tömőanyagok, stb, ráadásul a kiegészítők jól megépítettek voltak, nem azok a fajták amik szétesnek ha ráfúj az ember…
Vettem egy mély levegőt, és megfogadtam hogy higgadtan kezelem a helyzetet. A szomszédos blokkban volt a cosplayes javítópult, oda vittük át a legjobban sérült darabot, a gatling gun-t. Az „early entry” jegyeseket már beengedték, így már megindult a forgalom, ami nehezítette a munkát (elfoglaltunk egy teljes asztalt, és kb. 20 percig nagyon nem szerettek minket ott – mivel furcsa módon néhányan már közvetlenül a nyitás után a javítópult segítségére szorultak).
Így utólag bele se merek gondolni mi lett volna, ha ezek a Kirin fegyverei lettek volna, ugyanis azok jóval törékenyebbek mint Kos-Mos fegyverei.

A próbán mint említettem, nem sokan vettek részt. Mire visszaértem a fegyverjavításból, még mindig nem voltak sokkal többen, pedig már fél 11 fele járt. Úgy döntöttünk végül, hogy elindulunk átöltözni, mivel 12 órától már indult az első blokk számára a zsűrizés. Mi magyarok a harmadik blokkba voltunk beosztva a franciákkal és a svájci lánnyal együtt, 13 órától.
Mivel öltözőt nem tartottak fenn a cosplayesek számára az Expo-n, ezért néhányan levonultak a mosdóba, hogy az egyszerűbb és alapvetőbb ruhadarabokat átvegyék. Többek között azért is, mivel a zsűriszoba melletti termet rendelkezésre bocsátották ugyan az eurocosplayesek számára (a mi kérésünkre), de a fiúk és lányok nem voltak külön választva, ráadásul a segítők és a fotósok is bejárkáltak. Így ez a terem inkább arra volt jó, hogy az alap ruha magunkra öltése után legyen helyünk a komplikáltabb és helyigényesebb dolgokra és a további készülődésre. A terem ebből a szempontból kényelmes volt, nagy hely, körben székek, középen pedig egy nagy asztal. Később még egy álló tükröt is szereztek nekünk.
Először azt hittem, hogy az összes versenyző ott lesz majd a rögtönzött öltözőben az elejétől kezdve, de meglepő módon akik a vége felé voltak beosztva, azok csak délután kezdtek megjelenni és öltözködni.

Miután Okkidoval egymásra szereltük a saját magunk által nehezen felvehető darabokat, lementem kicsit szétnézni, hogy lássak már végre valamit az egészből. Próbáltam bejárni legalább a csarnokot, de nem igazán sikerült. A tömeg hatalmas volt, a fotósok miatt szakaszosan lehetett csak haladni (ez mondjuk egy cosplayes számára nem feltétlenül negatív dolog), ha pedig éppen mozgásban voltam, akkor arra is kellett figyelnem, hogy a nagy tömegben ki és mit ránt le rólam ha belém akad. Itt vált számomra világossá, hogy miért is van külön cosplayes „részleg”.

Tömeg a galériáról fotózva (egyébként ez kb. a csarnok fele)

Avagy miért nehéz cosplayben sétálni és nézelődni ^^;

Én is inkább úgy döntöttem hogy visszamegyek a cosplayes részlegbe, ott biztonságosabb volt, legalábbis ami a cosplayem épségét illeti, és majd szétnézek inkább másnap.
Alig álltam meg 2 perce, rövid időn belül fotósok gyűrűje vett körbe. Majd hamarosan Okkido is csatlakozott, és innentől együtt blokkoltuk a forgalmas egy jó időn keresztül. A nagy érdeklődés meglepett, de örültem is neki, sok pozitív visszajelzést kaptunk.



______________________________________________________________________________

A verseny

A verseny hivatalosan 17 órakor kezdődött, ezért 16 óra körül a színpad mögé tereltek minket, ahol kaptunk székeket, mivel viszonylag hosszú várakozásnak néztünk elébe. A segítők nagyon kedvesek és türelmesek voltak, igyekeztek mindenben segíteni amiben csak tudtak. Korábban említettem, hogy a színpad leginkább egy modellkifutóra hasonlított. A két oldalán egy-egy nagyobb kivetítőt állítottak fel, egy harmadikat pedig a színpad háta mögé, hogy mi is láthassuk valamennyire mi történik a színpadon. A sorszámom a 16-os lett, és amíg várakoztam, igyekeztem beszélgetéssel elütni az időt (nagyrészt az egyik lengyel, spanyol és angol lánnyal boldogítottuk egymást).

Végül én is sorra kerültem. Itt már tudtam hogy a világítással sajnos lesznek problémák, és akadtak más versenyzők is akik emiatt át kellett hogy variálják a színpadtervüket. Emiatt úgy éreztem, hogy a jelmezt csak olyan 70-80%-ban sikerült bemutatnom, amit nagyon sajnálok. Ha tudom, hogy ennyi gond lesz kint a technikával, akkor inkább a Kirint viszem :P Remélem valamikor lesz majd lehetőségem még arra, hogy megfelelő fényviszonyok és technika mellett be tudjam mutatni ezt a cosplayt, úgy, ahogy az eredetileg meg volt tervezve.

Gatling Gun (Photo: Nert – cosplay.com)

Blade (Photo: Nert – cosplay.com)

A fent említett problémától eltekintve az előadásom rendben lezajlott. Érdekes módon a színpadról semmit nem hallottam, mintha csend lett volna a közönség részéről. Ezért én voltam a legjobban meglepve – amikor visszanézve a felvételeket a youtube-on – kiderült, hogy egyáltalán nem volt néma csend az előadásom alatt, sőt. Szinte egész végig, folyamatosan volt visszajelzés, aminek így utólag tényleg örülök.

Video (egyébként az összes többi versenyzőről felvételek ugyanitt):
Ireland and Hungary

Mondjuk így utólag van pár dolog amit másképpen csinálnék, a körülmények és az utólagos infók ismeretében, de mint tudjuk, utólag mindig könnyű okosnak lenni :)

A mezőnyben egyébként nekem is megvoltak a magam kedvencei. Néhány gondolat ami eszembe jut a versenyzőkről így hirtelen:

– Shappi Lenneth-je nálam azért tartozott a nagy kedvencek közé, mert egyrészt szeretem a Valkyrie Profile-t, másrészt szépen kivitelezte a karaktert, harmadrészt pedig nagyon szép előadást tervezett (sajnos élesben kicsit balul sült el a dolog szegénynek, elszakadt a szárnya az előadás közben).
– Ugyanez igaz a finn lány Balthier-jére. Szépen kivitelezett ruha volt, és bár nem tartozott a terebélyes ruhás jelmezesek közé, nekem nagyon tetszett az előadása. Megteremtette a hangulatot, nagyon in-character volt.
– a francia srác Warhammer cucca tetszett még nagyon, az a mozgatható műkar nagyon ott volt :) Nála sajnos az előre felvett szöveg nagyon halk volt a színpadon, így nem sokat értettem az előadásából
– az angol Karen előadása az oroszlánnal szerintem egyben a leghumorosabb előadás is volt ^^
– a spanyol leányzó (igen, lány) Spawn-ja, egyszerűen annyira más volt mint azok a cosplayek amiket eddig láttam, talán ezért is fogott meg (mert alapból nem vagyok Spawn-fan)
– a szlovák Leonidas, az a perf nagyon ott volt ^^
– a holland srác WoW paladinja szerintem nagyon szépen kidolgozott volt, bár nem vagyok annyira jártas a wow témában, a kardját meg imádtam
– A belga Lineage-es lány ruhája tényleg szép volt, bár én nem igazán tudtam mihez kötni, így letudtam annyival hogy szép-szép.
– Végezetül pedig, ide sorolnám a másik belga lányt, az Esther cp-vel. xD Szerintem a legtöbben tudják miért, de ebbe itt most nem mennék bele ^^;

Miután lement az összes versenyző, meglepő módon szinte azonnal bejelentették az eredményhírdetést. A zsűrinek nagyjából 10-15 perce lehetett a döntésre, ez idő alatt a konferálók tartották szóval a közönséget, illetve levetítettek pár humoros reklámot.
Majd egyszer csak a zsűri átnyújtott egy lapot a konferálóknak, akik elkezdték az eredményhírdetést, sorban bejelentve a három nyertest.
A helyezetteket szerintem már mindenki ismeri, vagy ha nem, akkor kint vannak a cp.hu főoldalán. :)

A helyezettekről vegyes visszajelzések hallottunk, és bár személy szerint nekem is megvoltak a magam kedvencei, a következőt tudom mondani:
18 ország 30 versenyzője képviseltette magát ezen a versenyen, nagy részük igazán minőségi munkát prezentált. Fantasztikus jelmezeket láthattunk, és úgy vélem, hogy volt kb. 10-15 olyan ember, akik közül a zsűri bárkinek odaítélhette volna a díjat. Ezek a jelmezek szinte kivétel nélkül egyformán kiemelkedő minőségűek voltak, és csupán stílusban különböztek egymástól. Mindenki – ahogyan mi is – aszerint helyezi őket magában előbbre vagy hátrébb, hogy személy szerint kinek melyik stílus az, ami jobban bejön. Most az egyszer nem szívesen lettem volna a zsűri helyében, de valahogyan dönteni kellett.
Elsőnek lenni mindig nehéz, ezt mondják, és ezzel most én is tökéletesen egyet értek. Ez volt az első Eurocosplay verseny, több szempontból sem tudtuk mire számítsunk, hogyan zajlik majd az értékelés, stb. Utólag pár dolgot másképpen csinálnék, megismerve a lehetőségeket, korlátokat és részben az értékelési szempontokat, de úgy érzem a jelenlegi körülmények között így is szépen helyt álltunk, és benne voltunk a mezőny első felében.
Remélem a mi tapasztalataink segítenek majd azoknak, akik már a legközelebbi versenyre utaznak, hogy nagyjából mire is számítsanak, hogyan készüljenek.

Képeket az Expo-ról illetve cosplayesekről majd a vasárnapi részhez csatolok, mivel ott jóval kevesebb a szöveg. ^^;